Hoito

Miten PAH:ia hoidetaan?
PAH:ia ei pystytä vielä parantamaan, mutta viime vuosikymmenen aikana sekä sairauden tuntemus että sen hoitomahdollisuudet ovat lisääntyneet selvästi. Uusien ja parempien hoitomahdollisuuksien ansiosta yhä useammalla PAH on hallinnassa oleva pitkäaikaussairaus. Hoidon tavoitteena on alentaa keuhkoverenpainetta, pienentää verisuonten vastusta ja helpottaa näin sydämen työskentelyä. Näin oireet voivat pysyä hallinnassa ja pitkäaikaisennuste paranee. PAH:n lääkehoidossa käytetään pääsääntöisesti eri lääkkeiden yhdistelmää parhaan mahdollisen tehon ja elämänlaadun saavuttamiseksi.

Hoitomuodot
PAH:n hoitoon käytetään monia eri lääkkeitä ja muita hoitoja. Niistä jokainen vaikuttaa eri tavoin elimistössä. Kullekin potilaalle parhaiten soveltuva hoito valitaan kokonaisarvioinnin perusteella.

PAH-täsmähoidot
On useita eri lääkkeitä, jotka on tarkoitettu nimenomaan PAH:n hoitoon. Nämä lääkkeet relaksoivat ja laajentavat keuhkoverisuonia. Ne myös vähentävät ja estävät verisuonten seinämän paksuuntumista, jolloin sydämen on helpompi pumpata verta keuhkojen läpi. Hoidon tavoitteena on parantaa potilaan fyysistä suorituskykyä ja saada hänet voimaan paremmin. 

Eri hoitomenetelmiä
PAH:n hoitoon voidaan käyttää useita eri hoitomenetelmiä, esim.: 

Muut PAH:n hoitoon käytettävät lääkkeet ja hoidot
Edellä mainittujen PAH-täsmähoitojen lisäksi voidaan käyttää useita muitakin lääkkeitä ja hoitoja: